divendres, 24 de gener del 2014

Rock & còmics dels 80's

Un tast de la intensa relació de la música amb els còmics: un dels grups de la Movida, Paraiso, va dedicar el 1983 un tema al personatge de Makoki de Gallardo (dibuixant) i Mediavilla (guionista).

La cançó cita police & thieves, recordant el tema reggae de Lee Perry, popularitzat per The Clash? Podeu escoltar com canten a l'heroi de la línea xunga aquí.

Gallardo a més del treball de la portada de Paraiso va fer una altra a Los Rebeldes, Esto es rocanrol; i un còmic a El Vívora núm. 54 (1984), dedicat als grups d'Oi!, Decibelios i Olor Insoportable (en parlava en aquest altre post).

I de creuament de cables amb el món de les drogues dures, el grup basc Kortatu va dedicar el tema Nivel 30, al difunt guionista del còmic RanXerox, Stefano Tamburini: "no ves en colores y ya no ves nada, pinchas en la máquina, nostalgia Punk". Podeu escoltar-lo aquí.

D'altra banda, el grup ja havia dedicat l'skatalítica Don Vito y la revuelta en el frenopático, a les esbojarrades historietes de Montesol. Podeu escoltar la cançó aquí.

També era costum de les bandes il·lustrar les lletres de les cançons al llibret interior (com els fanzins) dels discs com van fer a més de Kortatu, els MCDDecibelios, Skatalà...; o bé la portada i la contra amb dibuixos com Eskorbuto, La Polla Records, Cicatriz. I també van popularitzar-se icones com la beat girl dels anglesos The beat.

Un dels primers videoclips animats en l'àmbit estatal, realitzat pel col·lectiu Maru Basamon el 1987, va ser la cançó dels barcelonins Brighton 64, El mejor cocktail. Podeu veure'l aquí (ep, pugeu el volum perquè la qualitat no és molt bona!).

La banda havia motivat un còmic-clip de Mán Meni a la revista Cairo núm. 38 (1985). No tant inspirat com el francès Serge Clerc i les il·lustracions de The Clash, The Cramps, Blondie... o els populars dibuixos de Max; i dels personatges Pedro Pico & Pico Vena d'Azagra a El Jueves. Seguint el fil, els fiesteros Tijuana in blue van dedicar un tema a Azagra i un al personatge d'Ivà, Makinavaja.

Per posar punt final a aquest breu repàs musical, dues referències badalonines. Una cançó poc coneguda d'un grup de culte mod, Telegrama, amb un dels seus temes: Héroe de papel. Podeu escoltar-la aquí. I també en referencia al còmic i el rock badaloní, en concret dels Flai Tunai, en parlava en aquest altre post.

1 comentari:

  1. "La imatge correspon a una pàgina d’un fanzine underground badaloní que situaria a finals dels vuitanta. Em penso que vaig comprar-lo al Bar 1913." El fanzine es deia El Glande, vam fer 3 números. El veniem al 13 (bar 1913), al Jòcar (la botiga de discs del c. sant joaquim) i potser a algun altre lloc, però ara no ho recordo

    ResponElimina